Συχνές ερωτήσεις

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν συχνότερα. Αν ωστόσο, δε βρείτε αυτό που ψάχνετε, θα χαρούμε πολύ να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας! Παρακαλώ καλέστε στην γραμματεία μας (210.96.06.786) ή στείλτε το μήνυμά σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Εγκαταστάσεις

Οι Γοργόνες & Μάγκες, διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και ως εκ τούτου η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι εγκεκριμένες από τις αρμόδιες αρχές.

Ευρύχωρα αποδυτήρια, (ατομικές καμπίνες) ακριβώς δίπλα στην πισίνα, με άφθονο ζεστό νερό και όλα τα απαραίτητα είδη για ένα άνετο και ασφαλές μπάνιο μετά το μάθημα (πάγκοι, παιδικά καθίσματα, βρεφικές μπανιερίτσες, σεσουάρ).

Βεβαίως μπορείτε, αφού στο χώρο μας θα βρείτε κουζίνα με όλο τον εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείτε για την παρασκευή ή την συντήρηση του γεύματος του μωρού σας, π.χ. άλεσμα, ζέσταμα κ.λ.π. Επιπλέον υπάρχουν ειδικά καθίσματα φαγητού γιατί τα μωράκια μας βγαίνουν από την πισίνα πεινασμένα.

Η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται άμεσα από τη διάρκεια του μαθήματος. Γι' αυτό αν ψάξετε στο διαδύκτιο θα βρείτε να αναφέρονται διάφορες θερμοκρασίες ως κατάλληλες για τη διεξαγωγή μαθημάτων baby swimming και θα αναρωτιέστε ποιά είναι η ιδανική. Oι προτεινόμενες θερμοκρασίες νερού διεθνώς για τη βρεφική κολύμβηση κυμαίνονται μεταξύ 30-33 βαθμούς κελσίου. Η αλήθεια είναι ότι ένα μάθημα που έχει διάρκεια 20 λεπτά, μπορεί να γίνει στους και 30 βαθμούς. Για τα δικά μας μαθήματα που διαρκούν 40 λεπτά, η θερμοκρασία του νερού είναι ρυθμισμένη στην ιδανική τιμή των 33 βαθμών Κελσίου.

Το βάθος της πισίνας πρέπει να είναι μεταξύ 1 - 1,20 μέτρα, ώστε να μπορούν οι γονείς να πατούν σταθερά σε όλο το εμβαδόν της, χωρίς όμως να σκύβουν και να αναγκάζονται να εκτελέσουν τις ασκήσεις σε άβολη θέση. Η δική μας πισίνα έχει βάθος 1,10 μέτρα.

Όπως ρητά αναφέρει ο νόμος, για να πάρει άδεια λειτουργίας μία πισίνα, θα πρέπει να διαθέτει περιμετρικά (σε όλο το μήκος περιμέτρου της), διάδρομο ασφαλείας πλάτους 1,50 μ. Ο διάδρομος αυτός, πρέπει να είναι ελεύθερος, χωρίς εμπόδια, ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση εξωτερικά σε οποιοδήποτε σημείο της πισίνας και να μη χρειάζεται να τη διασχίσει κάποιος μέσα από το νερό. (Περί κολυµβητικών δεξαµενών µετά οδηγιών κατασκευής και λειτουργίας αυτών, ΦΕΚ 87/Β/24-1-73)

Μαθήματα

Ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι η πάνα μίας χρήσεως ή το ειδικό βρεφικό μαγιό με επένδυση, που μπορείτε να προμηθευτείτε από εμάς ή από καταστήματα παιδικής ένδυσης.

Ο ενήλικος που συνοδεύει το παιδί χρειάζεται για το μάθημα ένα κοινό μαγιό, σαγιονάρες και ένα κοντομάνικο βαμβακερό μπλουζάκι που θα φοράει μέσα στην πισίνα και φυσικά πετσέτα ή μπουρνούζι για το ντους.

Για να επιτευχθεί γρήγορότερα η πρόοδος, τα μαθήματα είναι καλό να γίνονται 2 φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά την διάρκεια, το μάθημα των 40 λεπτών έχει αποδειχτεί ότι φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς να κουράζει τα μωράκια.

Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις κατασκευασμένες εξαρχής για την βρεφική κολύμβηση, συνήθως το μέγεθος της πισίνας καθορίζει τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν σ' ένα μάθημα. Αν όμως μιλήσουμε για ιδανικές συνθήκες και για πισίνες που προορίζονται μόνο για την δραστηριότητα της βρεφικής κολύμβησης, ένας λειτουργικός αριθμός είναι τα 7 παιδάκια ανά τμήμα. Όχι περισσότερα για να μην δημιουργείται εκνευρισμός, όχι όμως και λιγότερα γιατί σε αυτές τις βρεφικές ηλικίες τα διπλανά μωράκια λειτουργούν ως καθρέπτης και βοηθούν το ένα το άλλο να λαμβάνουν εικόνες, για να μιμηθούν και να βελτιωθούν.

Στην χώρα μας υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για την βρεφική κολύμβηση. Η μία λέει ότι αρκεί το παιδί απλώς να βρίσκεται μέσα στο νερό, να εξοικειώνεται, να περνάει καλά, χωρίς πρόγραμμα ασκήσεων.

Η δεύτερη, που είναι και η πιο διαδεδομένη διεθνώς κατεύθυνση, λέει ότι επειδή τα παιδάκια έχουν μετά την γέννηση τους και για 12 μήνες ακόμα, κάποια αντανακλαστικά από την μήτρα της μαμάς τους, πρέπει να τα εκμεταλευτούμε και να τα μετατρέψουμε σε εκούσιες, συνειδητοποιημένες κινήσεις. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αυτοπροστασία τους και την ασφάλεια τους. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα μωράκια, αν παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα τους, μαθαίνουν να κολυμπούν, με τη σωστή καθοδήγηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιατί όσο μεγαλώνει ένα μωράκι τόσο ο εγκέφαλος του ωριμάζει και εκπαιδεύεται με διαφορετικό τρόπο. Είναι άλλες οι ασκήσεις και ο εκπαιδευτικός χειρισμός των τρίμηνων βρεφών, άλλος των δίχρονων παιδιών και φυσικά άλλος των πεντάχρονων.

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία που θα ξεκινήσει ένα μωράκι, από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και από τη συχνότητα των μαθημάτων. Στο ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρτιστεί μέσα από 15ετή εμπειρία και ενασχόληση με την κολύμβηση των βρεφών και συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση. Οι δασκάλες είναι όλες πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ με αναγνωρισμένα πτυχία ναυαγοσωστικής και έχουν εκπαιδευτεί στο σύστημα μας, από την υπεύθυνη του κέντρου, Γιούλη Θάνου - Μπιζιργιάννη. Τα βρεφάκια μας λοιπόν, χρειάζονται γύρω στον 1 με 1,5 χρόνο για να μπορούν να επιπλέουν αυτόνομα, όσο για τα παιδάκια που έρχονται σε εμάς από 2,5 ετών και πάνω χρειαζόμαστε περίπου 2 - 6 μήνες ανάλογα το παιδάκι.

Γιατί με την συμμετοχή του γονέα μέσα στο μάθημα, καθώς το μωράκι βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά, νιώθει άνεση και ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε όλο το χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώσουμε για να ξεπεράσουμε το στρες και την ανασφάλεια που θα αισθανόταν μέχρι να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Έτσι μπαίνει στο πνεύμα και την ουσία των μαθημάτων άμεσα.

Όταν βάζουμε στα μωράκια ή στα μεγαλύτερα παιδάκια σωστικά μέσα που εφάπτονται στο σώμα τους, είναι φυσικό αυτά να επαναπαύονται και να μην προσπαθούν να κολυμπήσουν, γιατί επιπλέουν χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν προσπάθεια. Χρησιμοποιούμε λοιπόν διαφορετικού τύπου βοηθητικά μέσα όπως μακαρόνια ή σανίδες, με τα οποία επιτυγχάνουμε πολύ ταχύτερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση γιλέκων ή ζωνών επίπλευσης (τουβλάκια) μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν ο γονέας δεν έχει σχετική εμπειρία πάνω στη χρήση τους ή τα μωράκια είναι πολύ μικρά. Αυτό συμβαίνει διότι τα μωρά δεν έχουν ακόμη την μυική δύναμη για να υπερνικήσουν την μεγάλη άνωση που έχουν αυτά τα μέσα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού γιατί αν γυρίσουν προς τα εμπρός και βουλιάξει το κεφάλι τους δεν θα μπορούν να σηκωθούν.

Όλες οι ασκήσεις στα μαθήματα μας είναι καλυμμένες πίσω από παιχνίδια. Είναι βαφτισμένες με ονόματα οικεία στα μωράκια και το μάθημα με την βοήθεια της δασκάλας και των γονέων που συμμετέχουν, έχει έναν οικογενειακό, φιλικό στα παιδιά χαρακτήρα, με τραγουδάκια, συνθηματάκια και χειροκροτήματα. Έτσι τα μωράκια αισθάνονται ότι παίζουν ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται σε βασικές τεχνικές της κολύμβησης.

Η χρήση αυτών των προϊόντων είναι καλό να αποφεύγεται για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία απολύμανσης του νερού της πισίνας. Σε διαφορετική περίπτωση, κατά το ντούς που προηγείται από την είσοδό μας στην πισίνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαπούνι.

Ασφάλεια και Υγιεινή

Για τα μωράκια θα χρειστεί βεβαίωση από παιδίατρο και για τους ενηλίκους βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο.

Στο θέμα αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε τις εξής διευκρινίσεις:

  • Οι βεβαιώσεις αυτές, αποσκοπούν στην προστασία του ατόμου που τις προσκομίζει και ζητούνται μόνο για να υπάρχει ιατρική έγκριση για τη συμμετοχή του σε αθλητική δραστηριότητα. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμεύουν γιατί συμβάλλουν στην προστασία των υπόλοιπων λουόμενων.
    Το γεγονός αυτό είναι αυτονόητο, γιατί πολύ απλά, κάποιος ο οποίος είναι υγιείς κατά την εγγραφή του δεν εξυπακούεται ότι θα παραμείνει υγιής μέχρι την ολοκλήρωση των μαθημάτων και φυσικά δεν είναι δυνατό να ανανεώνει τη βεβαίωση, η οποία έχει προκύψει μετά από εκτενή ιατρική/μικροβιολογική εξέταση, πριν από κάθε είσοδο στην πισίνα. Επιπλέον, τα κολυμβητήρια δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη γνησιότητα των εν λόγω βεβαιώσεων, ούτε φυσικά μπορούν να βασίσουν την υγιεινή του νερού σε αυτές.
  • Η υγιεινή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη χρήση σύγχρονου και πιστοποιημένου συστήματος απολύμανσης, το οποίο δεν επιτρέπει την ύπαρξη μέσα στο νερό στοιχείων που θα μπορούσαν να αποβούν επιβαρυντικά για την υγεία, καθώς επίσης και με συχνούς μικροβιολογικούς ελέγχους του νερού, από πιστοποιημένο εργαστήριο.

Ακούμε πολλά για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία προχωράει και συνεχώς φέρνει στην αγορά πιο σύγχρονες και βιολογικές μεθόδους απολύμανσης του νερού. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας αυτή την στιγμή είναι η μέθοδος της ηλεκτρόλυσης άλατος η οποία έχει άριστα αποτελέσματα απολύμανσης και είναι απόλυτα υποαλλεργική καθώς δεν προστίθενται καθόλου χημικά, παρά μόνο κοινό αλάτι.

Ειδικά στο "Γοργόνες και Μάγκες" η απόλυτη εξασφάλιση επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη χρήση δύο διαφορετικών συστημάτων απολύμανσης! Πέραν της ηλεκτρόλυσης άλατος, λειτουργεί παράλληλα και οζονιστήρας του νερού. Ο οζονισμός του νερού προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι σε ιούς και βακτήρια σε σύγκριση με τη χλωρίωση, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν σχηματίζει χλωριωμένες οργανικές ενώσεις και δεν παραμένει στο νερό μετά την απολύμανση.

Όταν γίνεται σε ένα ελεγχόμενο και εξειδικευμένο για την δραστηριότητα χώρο, όπου έχουν λειφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (κατάλληλο βάθος πισίνας, χρήση ασφαλών και βιολογικών υλικών στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής, τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα απολύμανσης του νερού, αποτελεσματική μέθοδος αφύγρανσης, αποφυγή πηγών κινδύνου, παιχνίδια ασφαλή χωρίς μικρά κομμάτια, μαλακά δάπεδα κλπ) είναι απολύτως ασφαλής. Άλλωστε τα μωράκια κάνουν το μάθημα τους στην αγκαλιά των δικών τους υπό την καθοδήγηση της δασκάλας, η οποία είναι πάντα μέσα στην πισίνα και εκτός από γυμνάστρια είναι και πτυχιούχος ναυαγοσώστρια.

Ως απαραίτητο τυπικό προσόν, οι δασκάλες πρέπει να ειναι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, δηλαδή απόφοιτοι Πανεπιστημίου (ΤΕΦΑΑ: Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Αυτό συμβαίνει, γιατί οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, κατά την τετραετή τους φοίτηση στη Γυμναστική Ακαδημία, αποκτούν πολύπλευρες γνώσεις παιδαγωγικής, μεθόδων προσέγγισης των εκπαιδευομένων, ανατομίας, φυσιοθεραπείας, Α΄βοηθειών και ναυαγοσωστικής. Έτσι μπορούν να διδάξουν κολύμβηση, προσεγγίζοντάς τα μωράκια σωστά και με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν να τραυματίσουν ούτε το σώμα, ούτε την ψυχή τους. Οι γνώσεις αυτές δεν είναι δυνατό να αποκτηθούν σε ένα σεμινάριο, ή μια σύντομη σειρά μαθημάτων. Οι δασκάλες στο ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ επιπρόσθετα, έχουν εκπαιδευτεί στη βρεφική κολύμβηση, από την κα Γιούλη Θάνου – Μπιζιργιάννη, η οποία είναι αποκλειστικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάσκει το συγκεκριμένο αντικείμενο τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ.(Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού).

Στο ¨ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ¨, η ποιότητα και το ph του νερού, ελέγχεται ηλεκτρονικά 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, γίνονται μία (1) φορά την εβδομάδα δειγματοληψίες και μικροβιολογικές αναλύσεις από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο εργαστήριο*. Οι αναλύσεις αυτές, αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων, ώστε να είστε πάντα απόλυτα σίγουροι για την καθαρότητα του νερου όπου κολυμπούν τα παιδιά σας.

* ISO 17025. Η διαπίστευση αυτή χορηγείται από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαπίστευσης και εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς οργανισμούς αρμόδιους για τα θέματα αυτά και υπάγεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Τα αποτελέσματα που εξάγονται από ένα διαπιστευμένο εργαστήριο, έχουν νομική ισχύ και γίνονται αποδεκτά σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Θα πρέπει το μωρό ή το παιδί να μην έχει φάει τις προηγούμενες 2 ώρες. Επίσης, καλό είναι να είστε στο χώρο μας έγκαιρα, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για προετοιμασία πριν την έναρξη του μαθήματος.

Μπορείτε να μάθετε για το πρόγραμμα μαθημάτων μας πατώντας το παρακάτω κουμπί.

Πρόγραμμα μαθημάτων

Αν θέλετε, μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα μαθημάτων στον υπολογιστή σας πατώντας το παρακάτω κουμπί.

Κατεβάστε το πρόγραμμα

Newsletter

Επικοινωνία

  • Αρχιπελάγους 88 & Προποντίδος
  • Άνω Γλυφάδα, Αττική, Τ.Κ. 165 62
  • 210.96.06.786
  • 6932.60.19.78
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.